Netwerken voor kunst, zorg en speciaal onderwijs: KISO en KOM


Cultuurmij Oost biedt met Kunst Inclusief en Speciaal Onderwijs (KISO) een provinciaal netwerk voor professionals die werken met mensen met een beperking of in het speciaal onderwijs. Het netwerk komt twee keer per jaar bij elkaar. Maatschappelijke instellingen als Ateliers dagbesteding, HAN, stichting MEE en De Onderwijsspecialisten nemen al deel.

In het net netwerk vinden zo verschillende maatschappelijke domeinen aansluiting bij elkaar. Daaruit kunnen nieuwe initiatieven ontstaan, die worden doorontwikkeld tot bijvoorbeeld producten voor de betreffende doelgroep. Die worden dan uiteraard in het netwerk gedeeld.

Ook KOM Gelderland is lid van het netwerk. KOM Gelderland staat voor toegang tot professionele kunsteducatie voor iedereen in de provincie met een zorgachtergrond. KOM is een samenwerkingsverband van Gigant, Kunstbedrijf Arnhem, Cultura, de Lindenberg, Boogie Woogie, Muzehof, Gruitpoort, Cultuurkust, Zinder, De Onderwijsspecialisten en Cultuurmij Oost. 

Beide netwerken zorgen voor het delen van kennis en ervaringen – en uiteindelijk voor een betere maatschappelijke inclusie van de doelgroepen.

Kunstparticipatie voor het sociale domein
In opdracht van KOM Gelderland is onderzoek gedaan naar de samenwerking tussen de domeinen Zorg&Welzijn en Kunst&Cultuur in 8 Gelderse gemeenten. Lees het rapport van Sandra Trienekens hier.