Kennisnetwerk Vluchtelingen en Kunst

 

In het Kennisnetwerk Vluchtelingen en Kunst laten cultuurmakers zien hoe zij bijdragen in projecten voor, over en door vluchtelingen. Ze leggen verbindingen, starten partnerschappen en komen zo gezamenlijk tot nieuwe projecten. 

Door voorbeelden en ervaringen te delen met gemeenten, scholen en vluchtelingenorganisaties kunnen we elkaar versterken en inspireren. Om de samenwerking in dit netwerk te bevorderen heeft Cultuurmij Oost een digitaal Meetup platform opgericht waarin deelnemers zich kunnen profileren en informatie kunnen uitwisselen. Een overzicht van inspirerende projecten staat hier (pdf).


COMMON GROUND - cultureel en culinair festival 

Op zondag 18 september 2016 trok het cultureel en culinair festival in Museumpark Oriëntalis bij Nijmegen 1100 bezoekers.

Samen met kunstenaars uit verschillende culturen stelde Cultuurmij Oost voor Oriëntalis een programma samen om via kunst en cultuur mensen te verbinden en ontmoetingen te realiseren: Een culturele markt met muziek- en theateroptredens, dans, literatuur, beeldende kunst, videoproducties en film vanuit verschillende etnische achtergronden en een culinaire markt met smaken uit alle windrichtingen.
Common Ground toonde dat het, na de opvang van vluchtelingen in Heumensoord, nu tijd is om culturele grenzen over te steken en de focus op de toekomst te richten.
Op zondag 17 september 2017 geeft Museumpark Oriëntalis een vervolg aan het succesvolle initiatief met een tweede editie van Common Ground. 'Mag ik je iets vragen?'

‘Mag ik je iets vragen?’ is een theaterstuk over ontmoeten, gemaakt door kinderen en jongeren -van ver en dichtbij-  onder regie van Nelleke Verweij. De spelers stellen elkaar vragen vanuit verwondering, humor en nieuwsgierigheid. Met live-optredens van: Common Cultures Music met Syrische zang en instrumenten, de Nederlandse gitarist Andries Geldof met zijn fusionband Pasaneas en zanger Miel Verstappen.

#IDENTITY Party

#IDENTITY, een project van New Arts Nijmegen en Stichting ElanArt, geeft jonge vluchtelingen en jonge artistieke talenten een podium waar ze gehoord en gezien worden en waar ze op artistieke wijze hun visie op identiteit kunnen laten zien. De #Identity party vond plaats in de KaravanseraiHet Vredespad

Masoud Rahaee, artistiek leider van Stichting ElanArt en bedenker van het Nobelpad van de Vrede in Museumpark Oriëntalis, gaf de aftrap voor zijn project Het Vredespad aan het begint van de Vredesweek, waarin Masoud als vredesambassadeur van Nijmegen de oproep deed: “Doe mee aan vrede! Zoals een boom de zon nodig heeft om te groeien, zo heeft een mens vrede nodig om mens te worden. Iedereen kan bijdragen aan het Vredespad”.

Meerdanbeelden-wandeling

Visionair kunstenaar Eef Veldkamp stelde bezoekers tijdens zijn Meerdanbeelden-wandeling in de gelegenheid om kennis te maken met werk van hedendaagse kunstenaars en hoe zij zich verhouden tot de vluchtelingenthematiek. Er was werk te zien van Eef zelf en van Johannes Kronenberg, Bas Overbeek, Bonita Witte en dans van Line Francken en Nikki de Graaf.

Wereld Express

De 12 meter lange trailer Wereld Express van het Indisch Herinneringscentrum bezocht het festival. De Wereld Express gaat over thema's zoals anders-zijn, herdenken en vooroordelen, tegen de achtergrond van de Indische geschiedenis.